Metsävarat ja metsien hoito

Koululaisten_metsäviikko_0905201704_Kuusentaimet_Pottiputki_kuva_Vilma_Issakainen.jpg

Suomen metsävarat tunnetaan hyvin. Valtakunnan metsien inventointi käsittää aikasarjan 1920-lukulta nykypäivään. Tuorein mitattu puuston määrä on 2,5 miljardia kuutiometriä ja vuotuinen kasvu 103 miljoonaa kuutiometriä. Ajantasaista metsävaratietoa hyödynnetään muun muassa päätöksenteon ja metsänhoidon suositusten perustana.

Metsävarat

Valtakunnan metsien inventointi (VMI)

VMI tuottaa aikasarjan Suomen metsien tilasta 1920-luvulta lähtien. Luonnonvarakeskus kokoaa sivuilleen tietoa Suomen metsävaroista.

FOREST EUROPE – tietoa Euroopan metsävaroista ja metsien käytöstä

FOREST EUROPE (myös Euroopan metsien suojelua käsittelevä ministerikonferenssi) on yleiseurooppalainen vapaaehtoinen korkean tason metsäpoliittinen prosessi. Sen tavoitteena on kehittää 46 allekirjoittajavaltiolle (45 Euroopan maalle ja EU:lle) yhteisiä strategioita metsien suojeluun ja kestävästään hoitoon liittyen. Se julkaisee myös Euroopan metsävaroista kertovaa State of the Europe’s Forests -julkaisua.

FAOn keräämä metsätieto ja metsän määritelmä

FAO:n tuottama Global Forest Resources Assesment kokoaa maailman metsiin ja niiden käyttöön liittyvää tietoa. Linkki julkaisun sivulle: fao.org/forest-resources-assessment

Julkaisun Terms and Definitions -liitteestä löytyy mm. FAOn käyttämä metsän määritelmä: ”Land spanning more than 0.5 hectares with trees higher than 5 meters and a canopy cover of more than 10 percent, or trees able to reach these thresholds in situ. It does not include land that is predominantly under agricultural or urban land use.

Metsien hoito ja käyttö

Kestävyyden eri ulottuvuudet ja yhteensovittaminen

Kestävä kehitys on EU:n politiikan ytimessä, ja se on kirjattu tavoitteeksi myös Euroopan unionin perussopimuksiin. Eurostatin keväällä 2021 julkaisemassa raportissa todetaan, että Euroopan unioni edistynyt kestävässä kehityksessä vuodesta 2015 mutta haasteita tuottavat ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen.

Sustainable development in the European Union — Monitoring report on progress towards the SDGs in an EU context — 2021 edition 

Metsien kestävä käyttö sisältää niin ekologisen, taloudellisen, sosiaalisen kuin kulttuurisen kestävyyden ulottuvuudet. Metsien kestävässä käytössä pyritään hakemaan tasapainoa kestävyyden eri osa-alueiden välillä. Kestävyyden määritelmä ei ole absoluuttinen, vaan se elää ajassa – yhteiskunnallisten painotusten mukaisesti.

Tutkimustiedon hyödyntäminen on tärkeässä roolissa kestävyyden eri osa-alueita yhteensovittamisen tueksi. Metsien käytön kestävyyttä ja kestävyyden mittaamista tarkastellaan muun muassa seuraavissa julkaisuissa ja hankkeissa

Hyvän metsänhoidon suositukset

Tapion hyvän metsänhoidon suositukset sisältävät keinot ja vaihtoehdot suomalaisen metsän kestävään hoitoon.

Lisätietoa metsänhoidon menetelmistä löytyy myös Suomen Metsäkeskuksen sivuilta

Monimetsä-hanke tukee monimuotoisuuden turvaamista talousmetsien käytössä ja hoidossa.

Metsänomistaminen

Suomalainen metsänomistaja 2020 -tutkimus tarjoaa ajantasaisen lähikuvan Suomen metsänomistajakunnasta.

Metsään.fi-palvelu ja puukauppa

Metsään.fi-palvelu on metsänomistajien ja metsäalan toimijoiden maksuton asiointipalvelu. Palvelun tuottaa Suomen metsäkeskus ja rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Metsään.fi-palvelu viidessä minuutissa -video YouTubessa

Kuutio on metsänomistajille, puunostajille, metsänhoitoyhdistyksille sekä muille metsäalan palveluntarjoajille tarkoitettu avoin sähköinen puumarkkinapaikka.

Puun käyttöä koskevat metsäsektorin ennusteet

Luken Metsäsektorin suhdannekatsauksen mukaan 2023 Venäjän hyökkäyssota, siitä koituvat talousvaikutukset sekä epävarmuus heikentävät Suomen metsäteollisuuden keskeisten vientialueiden talouskasvua ja vaikuttavat metsäteollisuustuotteiden kysyntään, tuotantoon ja vientiin. Vaikutukset välittyvät kotimaan hakkuumääriin ja kantohintoihin, mutta niillä on kuitenkin selkeitä toimialakohtaisia eroja. Suomessa tuotantomäärät kasvavat lisääntyvän tuotantokapasiteetin myötä. Osa toimialoista voi jopa saada kilpailuetua Keski-Eurooppaa koettelevasta energiakriisistä ja hintojen noususta. Teollisuuspuun hakkuut pysyvät yli 65 miljoonassa kuutiometrissä. Lue tarkemmin Luken tuottamasta metsäsektorin suhdannekatsauksesta. 

Puumarkkinoilla on edessä kiireisiä vuosia – hakkuut nousevat ennätystasolle. Lue tuorein Pellervon taloustutkimuksen ennuste metsäsektorille.

Ajankohtainen maailmanpoliittinen tilanne heijastuu myös metsäsektoriin. Luonnonvarakeskuksen uutinen 4.3.2022: Venäjän hyökkäys Ukrainaan heijastuu Suomen metsäsektoriin