Metsävisa

Itsenäinen Suomi 100 vuotta –
Metsävisan 2017 finaaliin
kutsuttiin sata osallistujaa

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Metsävisan teemoja ovat suomalainen metsäluonto ja suomalaisten metsäsuhde. Puolet Suomen yläkouluista, 26 700 oppilasta 660 opettajan johdolla osallistui Metsävisan koulutason kilpailuun. Metsävisaan pystyi osallistumaan suomeksi, ruotsiksi (Skogsnöten) tai englanniksi (Forest Quiz). Lue Metsävisa-tiedote

Onnea koulujen voittajille ja tervetuloa finaaliin!

Sata parasta koulun voittajaa on kutsuttu opettajansa kanssa suureen finaaliin Helsinkiin 15.-16.5.2017. Heistä 90 on ilmoittautunut mukaan.

Lue lehtijuttuja finalisteista!

Finaalin ohjelma

Maanantai 15.5.
Maastokisa kaikille visailijoille toiminnallisella kilpailureitillä Nuuksiossa (rasteilla tavataan edustajia OP:stä, Stora Ensosta, UPM:stä, Metsä Groupista, MTK:sta, metsänhoitoyhdistyksestä, Metsähallituksesta, Metsäteollisuus ry:stä, Suomen Metsäkeskuksesta, Suomen Metsästäjäliitosta, Hyvinkään Nummenpojista ja Biologian ja maantieteen opettajien liitosta)
Tutustuminen Suomen luontokeskus Haltiaan
Illanvietto puolijoukkuetelttakylässä, makkaran- ja letunpaistoa (Kaikuva Oy ja Hyvinkään Nummenpojat)

Tiistai 16.5.
Työpajoja Helsingin yliopiston metsätieteiden laitoksen, Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun, Hämeen ammattikorkeakoulun ja ammattiopiston sekä Yrkeshögskolan Novian järjestämänä
Kymmenen parhaan visailijan finaali Helsingin Messukeskuksessa ammattitaidon SM-kilpailussa eli Taitaja 2017 -tapahtumassa.

Järjestäjät

Suomen Metsäyhdistys on pääjärjestäjä. Se järjestää Metsävisaa Suomen Metsäsäätiön rahoituksella. Muita rahoittajia ja järjestäjiä ovat OP, UPM, Stora Enso, Metsä Group, Metsähallitus, MTK ja Metsäteollisuus ry. Biologian ja Maantieteen Opettajien Liitto BMOL ry järjestää suuren osan kilpailureitin rasteista. Lisäksi mukana ovat mm. Suomen luontokeskus Haltia, Tiedekeskus Pilke, Metsästäjäliitto ja Suomen Metsäkeskus. Kaikkien edellämainittujen tahojen edustajia on mukana finaalin kilpailuradalla ja ohjelman muissa vaiheissa. Kilpailurata kulkee Solvallan urheiluopiston metsissä. Finaalin ohjelmaa järjestävät myös metsäalan koulutusta tarjoavat oppilaitokset: Helsingin yliopiston metsätieteiden laitos, Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulun biotuotteiden ja biotekniikan laitos, Hämeen ammattikorkeakoulu ja ammatti-instituutti sekä Yrkeshögskolan Novia. Metsäkoulutus ry on mukana palkitsemassa voittajia.

Metsävisan 2017 päivämääriä

  • Metsävisa-päivä oli kouluissa 8.2.2017.
  • 31.3. mennessä kesätyöpaikat arvottu (MTK)
  • 30.4. mennessä kouluvierailut pääosin tehty (UPM, Stora Enso, Metsä Group, Metsähallitus)
  • 15.-16.5. finaali sadalle oppilaalle ja opettajalle Helsingissä (Metsäyhdistys ja kaikki Metsävisan yhteistyökumppanit)
  • 5.-16.6. kesätyöt (metsänhoitoyhdistykset, MTK ja Metsäyhdistys)

Kesätyöpaikkoja arvottiin Metsävisassa menestyneiden kesken

Koulun paras metsävisailija tai hänen sijastaan toinen kiinnostunut oppilas saa osallistua kesätyöpaikan arvontaan. MTK arpoi noin 15 kahden viikon kesätyöpaikkaa kesäkuun alkuun metsänhoitoyhdistyksiin eri puolilla Suomea.

Metsävisa on metsäalan tarjoamaa yhteistyötä kouluille

Metsävisa on valtakunnallinen, Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry:n ja Suomen Metsäyhdistyksen järjestämä kilpailu, jonka eri vaiheissa on järjestäjinä satoja biologian opettajia ja kymmeniä metsäammattilaisia. Metsävisan rahoittajat ja järjestäjät

Alavieskan yhtenäiskoulu voitti miljoonannen metsävisailijan ruskaretken

Vuonna 2017 Metsävisa järjestetään 36. kertaa. Vuodesta 1982 alkaen Metsävisaan on osallistunut yli miljoona suomalaista. Suurten lukujen kunniaksi arvoimme yhdelle koululle retken Rovaniemelle Tiedekeskus Pilkkeeseen. Lue opettaja Päivi Saarelan blogikirjoitus.

Akseli Jussinmäki Halsualta voitti Metsävisan 2016

Akseli Jussinmäki Halsuan yhtenäiskoulusta voitti Metsävisan 2016. Loppukilpailu käytiin toukokuun lopussa. Ruotsinkylän tutkimusmetsässä Tuusulassa. Metsävisan tulokset vuosilta 2014-2016.

Kynä, joka on tehty puusta

Tämä kynä on tehty puusta. Kuva: Anne Turunen
Tämä kynä on tehty puusta. Kuva: Anne Turunen

Vuoden 2016 Metsävisassa osallistujien palkintona oli kynä. Vaikka se on tavallinen muovinen kuulakärkikynä, sen kyljessä lukee ”Tämä kynä on tehty puusta”. Miten se on siis valmistettu? Lue puusta valmistetusta muovikynästä.

Tietoja Metsävisasta

Metsävisaan voi harjoitella Metsätietäjä-pelillä