Sata syytä mennä metsään

puupinoMetsäyhdistys haastaa sinut pohtimaan metsäsuhdettasi. Julkaisemme Suomen juhlavuoden kunniaksi 100 syytä mennä metsään – kerro meille omasi ja vie haastetta eteenpäin!

Lähetä meille oma, lyhyt tarinasi sekä halutessasi siihen liittyvä vaakakuva sähköpostitse: info@smy.fi. Julkaisemme tarinat nimellä.

Jaa kokemuksesi metsästä myös Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa: #onnimetsässä, #foreststateofmind.


Suomi 100 vuotta – Suomalainen onni asuu metsässä

Metsässä tapahtuu 2017


 

Rauha ja hiljaisuus

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #1: Rauha ja hiljaisuus

Kysyimme marraskuussa Metsämessujen kävijöiltä, mikä heidän onnensa on metsässä. Sadoista Helsingin messukeskuksen vieraista suurin osa koki metsässä tärkeimmäiksi rauhan ja hiljaisuuden. Tässä osa vastauksista:

”Metsä on kaunis ja rauhaisa.”

”Kaikkea! Kun menee metsään, verenpaine laskee ja stressi häviää. Olo on taivaallinen.”

”Luonnon rauhaa!”

”Metsä on paikka, jossa on aikaa ajatella ja ajatus selkeää.”

”Kiva tehdä majoja ja rauhoittua.”

”Rauhaa, hiljaisuutta. Metsän tuoksu ja lintujen laulu.”

”Henkistä ja fyysistä hyvinvointia, siis laatuaikaa!”

”Metsään pääsen rauhoittumaan <3.”

 

 

 

Jäljet hangessa

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #2: Jäljet hangessa

Suomen Metsäyhdistyksen nuorisoviestinnästä vastaava Sirpa Kärkkäinen etsii metsässä jälkiä.

”Suorittajana on vaikea vain käveleskellä metsässä, mutta kun samalla bongailee asioita, retkeen saa enemmän sisältöä.”

Talvisin Kärkkäinen bongailee eläinten jälkiä. Parhaat bongaukset ovat kuvan ilveksen jäljet ja karhun jätökset.

Tarkkaile lintuja

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #3: Tarkkaile lintuja

Suomen Metsäyhdistyksen projektipäällikkö Annamari Heikkinen bongailee lähimetsissä lintuja. Bongailuun hän virittäytyy omalla parvekkeella, jossa Annamari seuraa linnunpöntössä elävän sinitiaisperheen elämää.

Tammikuussa lintuja bongailtiin pihoilla ja lähimetsissä BirdLifen järjestämässä pihabongaus -tapahtumassa.  Samalla kerättiin tärkeää tietoa talvisesta linnustosta.

#pihabongaus

Suomen luonnon päivät – sukella talveen

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #4: Suomen luonnon päivät – sukella talveen

Partiolippukunta Tavastien sudenpennut menevät metsään teemalla Sukella talveen, toivoen sukelteluun paljon pehmeitä kinoksia ja vähemmän loskaisia lätäköitä. Retkeä ja eväspulkkaa vetää Suomen Metsäyhdistyksen nuorisoviestinnän suunnittelija Anne Turunen.

Suomen luonnon päiviä järjestetään juhlavuonna 2017 neljä:

  • 4.2.2017 Sukella talveen
  • 20.5.2017 Villiinny keväästä
  • 17.6.2017 Rakastu kesäyöhön
  • 26.8. Juhli luontoa

#luonnonpäivät #suomi100

 

Marjastajan paratiisi

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #5: Marjastajan paratiisi

PEFC Suomen tiedottajan Emmi Kauhasen parhaimmat puolukka, mustikka ja kantarelli apajat löytyvät mökkimaisemista Puulan rannoilta ja saarista.

Kunnon marjaretki vaatii tietysti myös kunnon eväät, jotka nautitaan kannonnokassa hyvässä seurassa.

Mistä tietää, että metsäretki on onnistunut? No tietysti sinisistä sormenpäistä.

Metsän ja syksyn tunnelmiin Emmi palaa talven aikana saalista kotona maistellessaan.

”Koska siellä on kivaa!”

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #5: Koska siellä on kivaa!

Ylöjärvellä sijaitsevassa Kurun vuoropäiväkodissa metsäretkeillään viikoittain ympäri vuoden. Lasten mielestä metsään kannattaa mennä, koska se on hauskaa ja kivaa.

Metsässä on kiva leikkiä, siellä saa katsella eläimiä ja voi nähdä eläinten jälkiä ja kuulla niiden ääniä. Lasten mukaan metsässä voi tehdä mitä haluaa: voi kerätä keppejä, nähdä kettuja ja pupuja, tehdä majoja ja rakennuksia.

Ja tietenkin siellä voi syödä eväitä. Tämänkin lapset totesivat, kun heiltä kysyttiin, miksi mennä metsään: koska siellä on puita.

Energiaa ja inspiraatiota

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #7: Energiaa ja inspiraatiota

”Parasta elämässä on retket ja hiljaiset hetket. Metsä on minun paikka heijastaa omaa mielenmaisemaa ympäröivään luontoon, paikka inspiraatiolle ja elämän energialle.” Kertoo tuottaja, sosiaalisen median monitaituri Joonas Linkola.

Linkola jakaa retkillä tallentamiaan kuvia muun muassa Instagram-tilillään @joonaslinkola.

Parasta koirakaverille

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #8: Parasta koirakaverille

Metsäpoluilla on mukava liikkua koiran kanssa sekä kesällä että talvella.  Oma Iita-koirani nauttii metsäretkistä. Iita hyppii kiville ja kallioille, nuuhkii jälkiä ja toiveikkaana tutkii koloja. Josko sieltä löytyisi syötävää. Ja tietenkin Iita syö marjoja – varsinkin mustikoita. Mieluisinta on keppien etsintä ja järsiminen. Jos Iita saa juosta vapaana, on emännälle tiedossa rauhaisa hetki kotona.
-Sirpa Hirvilammi, it-koordinaattori

Kalevalasta suomalaiseen kulttuuriin

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #9: Kalevalasta suomalaiseen kulttuuriin

Helmikuun 28. päivänä juhlistetaan Kalevalaa ja suomalaista kulttuuria. Metsällä on yksi isoimmista rooleista kummassakin Kolin huipulta maisemaa katsellessaan voi hyvin kuvitella kuinka Väinämöinen on  laittanut Sampsa Pellervoisen töihin herättämään mäet, kummut, kankaat ja notkot eloon kylväen ne eri puulajeilla.

Lue Kalevalan toinen runo jossa metsämme saavat alkunsa. Metsään voi astua kotisohvalla rentoutuen kotimaisen kirjallisuuden tai vaikka taitavien luontokuvaajiemme otosten kautta.

Hyvinvointia metsästä

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #10: Hyvinvointia metsästä

Jämsän Kuorevedellä asuvalla Tiistolan perheellä on varmasti sata syytä mennä metsään, mutta Topi Tiistolan mukaan yksi tärkeimmistä on perheen hyvinvointi. Metsässä perheen viiden lapsen silmät ”kirkastuvat” ja heistä tulee entistä hyväntuulisempia. Lisäksi lapset ovat alkaneet kiinnostua monista, vain metsästä löytyvistä asioista.

Metsään huutamaan

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #11: Metsään huutamaan

Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Sananlaskussa on perää sen vertauskuvallisessa merkityksessä. Metsään huutaminen ei ole ollenkaan huono idea ihan oikeastikkaan kiukun puuskassa.

Suomalaispsykologit Nina Lyytinen ja Kirsti Palonen ovat kehittäneet metsään huutamisesta stressinlievitysmenetelmän. Helsingin sanomat kirjoitti stressihuudosta ja -nyrkkeilystä 10.6.2016 otsikolla ”Stressi lähtee karjumalla – suomalaispsykologien kehittämässä menetelmässä huudetaan metsässä

Helsingin Sanomissa ilmestyvä Joonas Rinta-Kanton piirtämä Fok_It sarjakuva käsitteli aihetta Suomi100 teemalla perjantaina 10.3.2017. Lue sarjakuva tästä.

Metsässä vain kaiku vastaa, eikä kukaan loukkaannu.

Harrastukset ja kahvia nuotiolla

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #12: Harrastukset ja kahvia nuotiolla

Suomen Partiolaisten metsäkoordinaattori Jaakko Niippalalla on monta hyvää syytä mennä metsään.

”Siellä on harrastukset ja kahvia. Tänäkin vuonna lukuisat partioretket ympäri Suomen sekä erilaiset tapahtumat niin Evon maastossa kuin Hangon Syndalenissakin (http://www.säihke2017.fi). Metsässä voi siis rauhoittua aivan yksin tai viettää kesäviikko tuhansien muiden kanssa.Metsäretken kohokohta on aina nuotiokahvit, unohtamatta tietenkään makkaraa.

Mistä tietää, että metsäretki on onnistunut? Vaatteet haisee savulta ja kotona uni maittaa.”

Metsän mikrobit

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #13: Metsän mikrobit

Suomen ympäristökeskuksessa rajat ylittävää vihreän vyöhykkeen yhteistyötä koordinoiva tutkija Aino Rekola innostuu metsän ja luonnon mikrobeista. Tutkimustulokset siitä, että monimuotoinen luonto ja luonnon mikrobeille altistuminen voivat ehkäistä erilaisia tulehdusperäisiä sairauksia ovat hurjan kiinnostavia ja houkuttelevat entisestään etsiytymään monimuotoiseen metsään.

Sammalta saappaani alla olen myös mukavampi ihminen! 🙂

 

Päästä mielikuvitus valloilleen

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #14: Päästä mielikuvitus valloilleen

Mielikuvitus laukkaa metsässä eikä retkelle tarvitse pakata leikkikaluja mukaan. Luonto tarjoaa kaiken leikkiin tarvittavan. Alkuun pääsee ihan vain tarkkailemalla ympäristöä. Mielikuvitus, kekseliäisyys ja luovuus pääsevät vauhtiin luonnon materiaaleista majoja, erilaisia hahmoja ja leluja rakennellessa.

Aika kuluu kuin siivillä, eikä metsä tunnukaan pelottavalta paikalta edes hämärän laskeutuessa!

Westendinpuiston koulun 1.-3.-luokkalaisten sata syytä

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #15: Westendinpuiston koulun 1.-3.-luokkalaisten sata syytä

Westendinpuiston koulun 1.-3.-luokkalaiset pohtivat syitä mennä metsään. Tässä koostettuna oppilaiden ajatuksia.

Metsä on ainutlaatuinen. Metsässä voi kuulla metsän ääniä, lintujen laulua ja voi rauhoittua! Siellä on kaunista, rauhallista ja hiljaista, saa raikasta ilmaa ja on hyvä tuoksu, ei ole paljon saasteita. On hienoja paikkoja, kauniita näköaloja, kasveja, piiloja, hippapaikkoja ja parkourrata. Metsässä voi leikkiä, rakentaa majoja, retkeillä, telttailla, ratsastaa kaviourissa, hiihtää, kalastaa, uida, maalata, kiipeillä, ulkoiluttaa lemmikkiä, mennä lenkille tai piknikille ja voi maastoutua! Metsässä voi tutkia ötököitä, katsella muurahaispesää ja löytää eläimiä, joita ei kotona näe, voi bongata lintuja.  Metsässä voi poimia marjoja ja sieniä. Metsästä saa myös puuta paperitehtaita varten. Metsässä voi tehdä käpypossuja, kaarnaveneitä tai puolukkakransseja, voi koota keppikokoelman, kerätä lehtiä ja löytää aarteita.  Luvalla voi tehdä nuotion ja paistaa makkaraa.  Tärkeintä metsässä on metsän tuoksu ja siellä voi virkistää mieltä.