Metsävisa

Metsävisa 2018

37. Metsävisa järjestetään kouluissa torstaina 8.2.2018.

Ilmoita oppilaasi mukaan tästä linkistä.

Metsävisa on yläkoululaisten metsätietokilpailu, joka järjestetään kaksivaiheisena. Opettajat järjestävät koulutason kilpailun oppilailleen. Koulun paras palkitaan kuksalla ja kunniakirjalla.

Koulutason kilpailu käydään nelisivuisella kilpailulomakkeella. Opettaja saa tarkistamista varten mallivastaukset. Koulun parhaan tiedot toimitetaan Suomen Metsäyhdistykseen.

50 oman koulunsa voittajaa opettajineen kutsutaan toukokuun puolivälissä kaksipäiväiselle finaalimatkalle Helsinkiin. Finaalissa Suomen parhaat visailijat valitaan maastokisassa, jossa käytetään oppilaiden omilla laitteilla toimivaa Metsävisa-sovellusta.

Itsenäinen Suomi 100 vuotta –
Metsävisan finaaliin kutsuttiin sata osallistujaa

Juhlavuoden kunniaksi Metsävisan 2017 teemoja olivat suomalainen metsäluonto ja suomalaisten metsäsuhde. Puolet Suomen yläkouluista, 26 700 oppilasta 660 opettajan johdolla osallistui helmikuussa Metsävisan koulutason kilpailuun.

Metsävisan 2017 tulokset

Metsävisa huipentui 15.–16. toukokuuta loppukilpailuun Espoon Nuuksion metsissä ja Helsingin Messukeskuksen Taitaja 2017 -tapahtumassa. Finaalin ohjelma

Kolme parasta palkittiin järjestäjien 500, 300 ja 200 euron palkinnoilla. Metsäkoulutus ry palkitsi jaetulle neljännelle sijalle yltäneet finalistit 100 eurolla.

Tulokset:

1. Taneli Mutanen Korpitien koulu Paltamo
2. Jimi Salonen Vinkkilän koulu Vehmaa
3. Aino Ristolainen Pielisjoen koulu Joensuu
4. Vilko Ahlholm Pyhäselän koulu Joensuu
4. Siiri Keurulainen Lapunmäen koulu Konnevesi
4. Venla Lepänaho Herttoniemen yhteiskoulu Helsinki
4. Petra Mattila Eurajoen yhteiskoulu Eurajoki
4. Viivi Mäenpää Rajamäen yläaste Nurmijärvi
4. Eevi Sutela Kalevankankaan koulu Mikkeli
4. Lassi Uljas Linnajoen koulu Porvoo

Kaikki muut finalistit sijoittuivat jaetulle viidennelle sijalle. Finaaliin ilmoittautuneet

Finalistit laserkeilattuna

Metsäalan koulutuksen järjestäjät tarjosivat työpajoja finalisteille. Mukana olivat Aalto-yliopisto, Hämeen ammattikorkeakoulu ja ammatti-instituutti, Yrkeshögskolan Novia sekä Helsingin yliopiston metsätieteiden laitos, jonka pajassa finalistit laserkeilattiin. Videokuva: Laserkeilaustutkimuksen huippuyksikkö

Finaalin maastokisan kysymykset ja vastaukset

Metsävisan järjestäjät ja rahoittajat pitivät rasteja maastoradalla. Katso kilpailukysymykset ja oikeat vastaukset.

Lue lehtijuttuja finalisteista!

Järjestäjät

Metsävisa on valtakunnallinen, Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry:n ja Suomen Metsäyhdistyksen järjestämä kilpailu, jonka eri vaiheissa on järjestäjinä satoja biologian opettajia ja kymmeniä metsäammattilaisia.

Suomen Metsäyhdistys on pääjärjestäjä. Se järjestää Metsävisaa Suomen Metsäsäätiön rahoituksella. Muita rahoittajia ja järjestäjiä ovat OP, UPM, Stora Enso, Metsä Group, Metsähallitus, MTK ja Metsäteollisuus ry. Biologian ja Maantieteen Opettajien Liitto BMOL ry järjestää suuren osan kilpailureitin rasteista. Lisäksi mukana ovat mm. Suomen luontokeskus Haltia, Tiedekeskus Pilke, Metsästäjäliitto ja Suomen Metsäkeskus. Kaikkien edellämainittujen tahojen edustajia on mukana finaalin kilpailuradalla ja ohjelman muissa vaiheissa. Kilpailurata kulkee Solvallan urheiluopiston metsissä.

Finaalin ohjelmaa järjestävät myös metsäalan koulutusta tarjoavat oppilaitokset: Helsingin yliopiston metsätieteiden laitos, Aalto-yliopisto, Hämeen ammattikorkeakoulu ja ammatti-instituutti sekä Yrkeshögskolan Novia. Metsäkoulutus ry on mukana palkitsemassa voittajia.

Kaikuva Oy ja partiolippukunta Hyvinkään Nummenpojat vastaavat telttakylän toiminnoista ja maastokahveista huolehtii Honkalintu Oy.

Metsävisan 2017 päivämääriä

  • Metsävisa-päivä oli kouluissa 8.2.2017.
  • 31.3. mennessä kesätyöpaikat arvottu (MTK)
  • 30.4. mennessä kouluvierailut pääosin tehty (UPM, Stora Enso, Metsä Group, Metsähallitus)
  • 15.-16.5. finaali sadalle oppilaalle ja opettajalle Helsingissä (Metsäyhdistys ja kaikki Metsävisan yhteistyökumppanit)
  • 5.-16.6. kesätyöt (metsänhoitoyhdistykset, MTK ja Metsäyhdistys)

Kesätyöpaikkoja arvottiin Metsävisassa menestyneiden kesken

Koulun paras metsävisailija tai hänen sijastaan toinen kiinnostunut oppilas saa osallistua kesätyöpaikan arvontaan. MTK arpoi noin 15 kahden viikon kesätyöpaikkaa kesäkuun alkuun metsänhoitoyhdistyksiin eri puolilla Suomea.

Alavieskan yhtenäiskoulu voitti miljoonannen metsävisailijan ruskaretken

Vuonna 2017 Metsävisa järjestetään 36. kertaa. Vuodesta 1982 alkaen Metsävisaan on osallistunut yli miljoona suomalaista. Suurten lukujen kunniaksi arvoimme yhdelle koululle retken Rovaniemelle Tiedekeskus Pilkkeeseen. Lue opettaja Päivi Saarelan blogikirjoitus.

Akseli Jussinmäki Halsualta voitti Metsävisan 2016

Akseli Jussinmäki Halsuan yhtenäiskoulusta voitti Metsävisan 2016. Loppukilpailu käytiin toukokuun lopussa. Ruotsinkylän tutkimusmetsässä Tuusulassa. Metsävisan tulokset vuosilta 2014-2016.

Kynä, joka on tehty puusta

Tämä kynä on tehty puusta. Kuva: Anne Turunen
Tämä kynä on tehty puusta. Kuva: Anne Turunen

Vuoden 2016 Metsävisassa osallistujien palkintona oli kynä. Vaikka se on tavallinen muovinen kuulakärkikynä, sen kyljessä lukee ”Tämä kynä on tehty puusta”. Miten se on siis valmistettu? Lue puusta valmistetusta muovikynästä.

Tietoja Metsävisasta

Metsävisaan voi harjoitella Metsätietäjä-pelillä