Metsävisa

Metsävisa on valtakunnallinen metsätietokilpailu, johon on vuodesta 1982 alkaen osallistunut pitkälti yli miljoona suomalaista. Tänä vuonna yläkoululaisten 37. Metsävisa järjestettiin kouluissa torstaina 8.2.2018. Lue 8.2. Metsävisa-päivän tiedote ja tutustu kilpailulomakkeeseen.

Metsävisan finaali ratkesi – voiton vei Heli Korkeamäki Lahdesta

Metsävisan finaali on käyty. Heli Korkeamäki Lahden yhteiskoulusta voitti, kainuulaiset Taneli Mutanen ja Elmeri Lesonen ovat seuraavat. Lue lisää tiedotteesta.

Valtakunnalliseen finaaliin kutsuttiin kilpailulomakkeiden perusteella 50 koulujensa parasta. Katso finalistien lista.

Finaali oli samalla kaksipäiväinen opintomatka Helsingissä, Espoossa ja Kirkkonummella. Lue lisää finaalin ohjelmasta.

Finaalin maastotehtävät

Metsävisan kesätyöpaikkojen saajat

Metsävisassa arvottiin koulujen voittajien kesken kahden viikon kesätyöpaikkoja eri puolille Suomea.

Ketkä onnekkaat työnantajat saivat nuoria riveihinsä? Lue voittajien listasta!

Opettaja, pyydä Metsävisa-kummi vierailulle kouluusi

Kummifirmat ovat varautuneet vierailemaan kouluilla. Vierailun yhteydessä on mahdollisuus saada oppitunti tai pikaisempi visiitti opettajan toiveiden ja metsäammattilaisen mahdollisuuksien mukaan. Kummi voi vierailun aikana ojentaa voittajan palkinnot, kuksan ja diplomin. Ne tulivat koululle samassa paketissa kilpailulomakkeiden kanssa. Etsi oman koulunne kummi Metsävisa-kummien listasta (lista päivittyy).

Palkinnot

Koulun paras visailija voittaa puisen kuksan ja kunniakirjan. Koulun voittaja voi myös osallistua kesätyöarvontaan. Metsänomistajat – MTK ja metsänhoitoyhdistykset tarjoavat 12-14 kahden viikon kesätyöpaikkaa eri puolilla Suomea. Jos voittaja ei osallistu arvontaan, opettaja voi tarjota mahdollisuutta toiselle metsistä ja kesätöistä kiinnostuneelle, Metsävisaan osallistuneelle oppilaalle. Lue aiemmista kesätyökokemuksista.

Jokainen osallistuva oppilas saa sellusta valmistetun kirjanmerkin. Jokainen Metsävisaa tarkistava opettaja saa sellusta valmistettuja lasinalustoja.

Metsävisan rahoittajat lahjoittavat aineettoman lahjan, avustuksen metsähankkeeseen kehitysmaassa. Jokaista Metsävisaa järjestävää opettajaa kohden lahjoitetaan yksi euro.

50 oman koulunsa voittajaa kutsutaan opettajansa kanssa kaksipäiväiselle finaalimatkalle Helsinkiin 24.-25.5.2018. Tapahtuma on monipuolinen opintomatka myös opettajalle. Finaalissa oppilaat kisaavat maastokisassa, jossa käytetään omissa puhelimissa toimivaa Metsävisa-sovellusta. Suomen paras voittajakolmikko palkitaan 500, 300 ja 200 euron palkinnoilla. Kaikki finalistit ja opettajat majoittuvat Hotelli Nuuksiossa.

Metsävisan 2018 päivämääriä ja muita tietoja opettajille

  • 8.2.2018 Metsävisa-päivä on kouluissa.
  • 8.2. jälkeen opettaja sopii oman Metsävisa-kummin (UPM, Stora Enso, Metsä Group tai Metsähallitus) kouluvierailun. Vierailut on hyvä tehdä 30.4. mennessä.
  • 31.3. mennessä kesätyöpaikat arvottu (MTK)
  • 24.-25.5. finaali 50 oppilaalle ja opettajalle Helsingissä (Metsäyhdistys, Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry ja kaikki Metsävisan yhteistyökumppanit)
  • kesäkuussa kesätyöt (metsänomistajat – MTK ja metsänhoitoyhdistykset)

Metsävisan järjestäjät ja rahoittajat

Metsävisa on valtakunnallinen, Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry:n ja Suomen Metsäyhdistyksen järjestämä kilpailu, jonka eri vaiheissa on järjestäjinä satoja biologian opettajia ja kymmeniä metsäammattilaisia. Suomen Metsäsäätiö rahoittaa Metsävisan järjestämistä.

Muita rahoittajia ja järjestäjiä ovat OP, UPM, Stora Enso, Metsä Group, Metsähallitus, ja Metsäteollisuus ry, Metsäteollisuus ry sekä metsänomistajat – MTK ja metsänhoitoyhdistykset. Kaikkien järjestäjien edustajia on mukana finaalin kilpailuradalla ja ohjelmassa.

Metsätietäjä-peli harjoitteluun

Klikkaamalla alla olevaa kuvaa pääsee harjoittelemaan avoimella pelillä. Peli toimii sekä tietokoneella että mobiililaitteella.

Metsävisan 2017 finalistit laserkeilattuna

Metsäalan koulutuksen järjestäjät tarjosivat työpajoja finalisteille. Mukana olivat Aalto-yliopisto, Hämeen ammattikorkeakoulu ja ammatti-instituutti, Yrkeshögskolan Novia sekä Helsingin yliopiston metsätieteiden laitos, jonka pajassa finalistit laserkeilattiin (videokuva: Laserkeilaustutkimuksen huippuyksikkö). Finaalin 2017 ohjelma

Lehtijuttuja vuoden 2017 finalisteista:

 

Kynä, joka on tehty puusta

Tämä kynä on tehty puusta. Kuva: Anne Turunen
Tämä kynä on tehty puusta. Kuva: Anne Turunen

Vuoden 2016 Metsävisassa osallistujien palkintona oli kynä. Vaikka se on tavallinen muovinen kuulakärkikynä, sen kyljessä lukee ”Tämä kynä on tehty puusta”. Miten se on siis valmistettu? Lue puusta valmistetusta muovikynästä.