Kesätöitä Metsävisassa menestyville

Metsänomistajat eli MTK ja metsänhoitoyhdistykset sekä Suomen Metsäyhdistys tarjosivat vuoden 2015 Metsävisaan osallistuneille nuorille kesätyöpaikkoja. Koulunsa voittajien kesken arvottiin 13 kahden viikon pestiä ja arvontaan osallistui lähes 400 nuorta, yksi kustakin Metsävisaan osallistuneesta yläkoulusta. Arpaonni osui mm. Jaana Heiskaselle, Emilia Kajasviidalle ja Niklas Haukipurolle.

Jaana Heiskanen ja Emilia Kajasviita sekä yksi lähes tuhannesta salkusta. Kuva: Anne Turunen.
Jaana Heiskanen (vas.) ja Emilia Kajasviita sekä yksi lähes tuhannesta salkusta. Kuva: Anne Turunen.

Vantaalainen Jaana Heiskanen työskenteli Helsingin keskustassa, ensin viikon MTK:ssa ja toisen viikon Metsäyhdistyksessä. Hän päätti tänä keväänä 9. luokan ja aloittaa syksyllä Helsingin luonnontiedelukiossa. Hänelle luonnontiede ja luonto ovat lähellä sydäntä ja hän uskookin tulevaisuuden työnsä liittyvän luonnontieteisiin. Heiskanen käy metsässä silloin tällöin kävelyllä ja ottamassa valokuvia.

Siuntiolainen Emilia Kajasviita päätti keväällä 9. luokan ja jatkaa Porkkalan lukiossa. Hänen pestinsä Metsäyhdistyksessä kesti kaksi viikkoa. Metsät ja puut inspiroivat ja innoittavat Kajasviitaa myös hänen harrastuksessaan. Hän pitää maalaamisesta ja piirtämisestä. Myös musiikki, poikkihuilun soitto sekä liikunta ovat hänelle tärkeitä asioita. Hän käy metsissä lenkkeilemässä, marjastamassa ja vaeltelemassa perheensä kanssa. Luonto on tärkeä hänelle. Kesällä hän esimerkiksi hoiti pieniä nuijapäitä, joiden pieni lammikko oli vaarassa kuivua. ”Muistan, kun pienenä halusin eräoppaaksi tai maatilan omistajaksi.” Nyt Kajasviidan toiveammatti on vaihtunut opettajaksi.

”Metsiemme puita voidaan käyttää melkein kaikkeen!”

Metsäyhdistyksessä tyttöjen työtehtäviin kuului pääasiassa metsäteollisuuden koulukampanjassa jaettavien tuotesalkkujen kokoaminen. Siinä kuluikin aikaa, kun lähemmäs 1 000 salkkua oli ensin taiteltava ja sitten pakattava. Hermoja ja kärsivällisyyttä koeteltiin, mutta työ tuli hienosti tehtyä ja jälkeenpäin ajatellen ei se niin kamalan rankkaa ollutkaan. ”Kyllä tällaista ’tehdastyöläisen’ työkokemustakin on ihan hyvä olla”, tytöt tuumivat. Salkku-urakan lisäksi tehtäviin kuului toimistotöitä ja muuta pientä, kuten ensiapupakkausten tarkistamista ja kuksien pesua. Metsäyhdistyksessä oltiin oikein tyytyväisiä kesätyöläisten ripeään toimintaan.

Kesätyössään tytöt huomasivat, että metsään liittyviä ammatteja on paljon enemmän kuin olisi uskonut. He alkoivat entistä paremmin ymmärtämään, kuinka suuri merkitys metsillä oikeasti on ihmisten kannalta. Metsiemme puita voidaan käyttää melkein kaikkeen!

Metsänhoitoyhdistys tarjosi monipuolisia tehtäviä

Niklas Haukipuro kesätyössään Haapaveden-kärsämäen metsänhoitoyhdistyksessä. Kuva: Jaana Ruotsalainen.
Niklas Haukipuro kesätyössään Haapaveden-kärsämäen metsänhoitoyhdistyksessä. Kuva: Jaana Ruotsalainen.

Niklas Haukipuro on myös 9. luokan päättänyt Haapavedeltä oleva nuori, joka jatkaa opiskelujaan Haapaveden ammattioppilaitoksessa rakennusalalla. Tältäkään nuorelta ei kiinnostusta ja innostusta metsiä kohtaan puutu!

Haukipuron ykkösharrastus on kesäisin kalastus, talvella jääkiekko ja kaikenlainen muukin urheilu. Hänkin käy marjastamassa ja ulkoilemassa koiransa kanssa metsässä.  ”Rakennusalan jälkeen lähden ehkä opiskelemaan metsäkoneen kuljettajaksi, mutta sen näkee sitten”, Haukipuro suunnitteli.

Haukipuro oli töissä Haapamäen-Kärsämäen metsänhoitoyhdistyksessä. Hän kävi metsätoimihenkilön kanssa työmailla, istutti taimia, kylvi käsin männynsiemeniä, pakkasi siemeniä konekylväjälle, postitti jäsenkirjeitä metsänomistajille, arkistoi asiakirjoja ja siivosi istutusvälinevarastoa. Hän sanoo metsän kylvämisen olleen mukavinta, eikä mikään muukaan ollut tylsää.

Jamie Hatula (vasemmalta), Niklas Haukipuro, Benjam Heikkilä ja Topias Pitkälä Haapaveden-Kärsämäen metsänhoitoyhdistyksessä. Niklaksen työkaverit ovat 17-vuotiaita. Kuva: Jaana Ruotsalainen.
Jamie Hatula (vasemmalta), Niklas Haukipuro, Benjam Heikkilä ja Topias Pitkälä Haapaveden-Kärsämäen metsänhoitoyhdistyksessä. Niklaksen työkaverit ovat 17-vuotiaita. Kuva: Jaana Ruotsalainen.

”Niklas osoittautui todella hyväksi työntekijäksi. Hän teki joka päivä vähän eri töitä ahkerasti, oma-aloitteisesti ja ennakkoluulottomasti. Tarjolla oli monipuolinen kattaus tehtäviä, varmasti mieleenpainuva”, sanoi Haapamäen-Kärsämäen metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Jaana Ruotsalainen.

Nuorten mielestä kesätyö on ollut kaikin puolin mukavaa ja kiva kokemus. Kesätöitä nuorille ei muutenkaan ole ainakaan mitenkään liikaa tarjolla. Metsäala on ollut heille myös yllättävän mielenkiintoista ja monipuolista.

Emilia Kajasviita
Anne Turunen

 

Kesätyöpaikkojen saajat Metsävisassa 2015

•    Amanda Metsämäki, Forssan keskuskoulu, Forssa, Metsänhoitoyhdistys Lounais-Häme
•    Niina Lappalainen, Vehkalahden koulu, Hamina, Metsänhoitoyhdistys Kaakko
•    Janne Pennanen, Kiuruveden koulu, Kiuruvesi, Metsänhoitoyhdistys Kiuruvesi
•    Leevi Virtanen, Savonrannan koulu, Savonlinna, Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savo
•    Mikko Autio, Kuoreveden koulu, Jämsä, Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Pirkka
•    Hanna Seppälä, Seinäjoen lyseo, Seinäjoki, Metsänhoitoyhdistys Etelä-Pohjanmaa
•    Aksel Tigerstedt, Hemmingin koulu, Masku, Metsänhoitoyhdistys Lounametsä
•    Anniina Voutilainen, Liperin koulu, Liperi, Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjala
•    Niklas Haukipuro, Haapaveden yläkoulu, Haapavesi, Metsänhoitoyhdistys Haapavesi-Kärsämäki
•    Toni Kyllönen, Tuupalan koulu, Kuhmo, Metsänhoitoyhdistys Kainuu
•    Erica Niemelä, Kittilän yläkoulu, Kittilä, Metsänhoitoyhdistys Kittilä
•    Jaana Heiskanen, Simonkylän koulu, Vantaa, Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK ry sekä Suomen Metsäyhdistys
•    Emilia Kajasviita, Aleksis Kiven koulu, Siuntio, Suomen Metsäyhdistys