Tietoa Metsävisan 2017 finalisteille

Mistä ja milloin Metsävisa-bussit lähtevät maanantaina?

Kiasman edestä osoitteesta Mannerheiminaukio, Mannerheimintien tilausajopysäkiltä, ks. kuva. Neljä bussia lähtee porrastetulla aikataululla. Katso oma aikataulunne täältä.


Mistä ja milloin lähdetään kotimatkalle tiistaina?

Ohjelma päättyy tiistaina klo 17:30, minkä jälkeen noudetaan matkatavarat narikasta. Kotimatkalle lähdetään Messukeskuksesta, joka sijaitsee Pasilan rautatieaseman läheisyydessä, Rautatieläisenkadun varrella osoitteessa Messuaukio. Pasilan asemalle on 5-10 minuutin kävelymatka. Siellä on väliaikaisen asemarakennuksen takia poikkeusjärjestelyt. Kaukojunat pysähtyvät Pasilassa. Helsingin keskustaan, esim. kaukoliikenteen linja-autoille pääsee Pasilasta lähiliikenteen junilla (matkaa-aika ehkä 6 min). Lentokentälle pääsee Pasilasta I-junalla (matka-aika 22 min). Järjestäjät kokoavat Messukeskuksessa ryhmän Pasilan asemalle meneviä ja opastavat oikeisiin juniin. Lähijunien aikataulut

Ketkä järjestävät Metsävisan finaalin?

Suomen Metsäyhdistys on pääjärjestäjä. Se järjestää Metsävisaa Suomen Metsäsäätiön rahoituksella. Muita rahoittajia ja järjestäjiä ovat OP, UPM, Stora Enso, Metsä Group, Metsähallitus, MTK ja Metsäteollisuus ry. Biologian ja Maantieteen Opettajien Liitto BMOL ry järjestää suuren osan kilpailureitin rasteista. Lisäksi mukana ovat mm. Suomen luontokeskus Haltia, Tiedekeskus Pilke, Metsästäjäliitto ja Suomen Metsäkeskus. Kaikkien edellämainittujen tahojen edustajia on mukana finaalin kilpailuradalla ja ohjelman muissa vaiheissa. Kilpailurata kulkee Solvallan urheiluopiston metsissä. Finaalin ohjelmaa järjestävät myös metsäalan koulutusta tarjoavat oppilaitokset: Helsingin yliopiston metsätieteiden laitos, Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulun puunjalostustekniikan laitos, Hämeen ammattikorkeakoulu ja ammatti-instituutti sekä Yrkeshögskolan Novia. Metsäkoulutus ry on mukana palkitsemassa voittajia.

Miten matkakorvaukset hoidetaan?

Jälkikäteen Metsäyhdistykseen nettilomakkeella annettavalla matkalaskulla. Kuitit tulee säästää matkalaskua varten. Matkalaskuja voi tulla yhtä visailijaa kohden useammasta paikasta, opettajalta, huoltajalta ja kunnalta, jos nämä kaikki ovat maksaneet matkan eri osuuksia.

Millainen ohjelma on? Mitä varusteita tarvitaan?

Varustelista löytyy täältä. Ohjelma löytyy kutsukirjeistä visailijalle ja opettajalle. Ohjelma tarkentuu tapahtumaan asti. Finaali järjestetään Suomen luontokeskus Haltiassa, sen lähimetsissä ja Helsingin Messukeskuksessa Taitaja / Mästare 2017 -ammattitaitokilpailun yhteydessä.

Mitä ohjelmaa on opettajille? Entä vanhemmille?

Opettajien ja vanhempien ohjelma on suurelta osin sama kuin oppilaidenkin. Metsävisailua pääsee seuraamaan maastossa kilpailureitillä. Lisäksi opettajilla on mahdollisuus osallistua Suomen luontokeskus Haltian työpajoihin.

Miten Metsävisaan voi harjoitella?

Menemällä metsään, havainnoimalla ympäristöä ja pohtimalla näkemiään asioita monilta kanteilta. Vanhoja Metsävisa-lomakkeita kannattaa selata Metsävisa-sivuilta. Ruotsinkieliset lomakkeet löytyvät Skognöten-sivuilta.

Millainen itse kilpailu on?

Metsävisa-radalla kuljetaan ryhmissä oppaiden johdolla. Reitillä on Metsävisa-kummifirmojen ja ja muiden yhteistyökumppaneiden rasteja, joilla vastataan kysymyksiin mobiililaitteilla. Osa tehtävistä ovat yksilötehtäviä, osa ratkaistaan ryhmässä.

Mitä palkintoja Metsävisasta saa?

1. sija: 500 € + diplomi
2. sija: 300 € + diplomi
3. sija: 200 € + diplomi
Jaettu 4. sija: 100 € + diplomi (sijoille 4-10 yltäneet, lahjoittaja Metsäkoulutus ry)
Jaettu 5. sija: diplomi (jokainen visailija sijasta 11 eteenpäin)

Saako osallistuja tietää, monenneksi sijoittuu?

Kolme parasta saavat tietää sijoituksensa. Myös sijoille 4-10 tulleiden järjestys nähdään, mutta he saavat neljännelle jaetulle sijalle tulleen diplomin. Sijasta 11 eteenpäin kaikki saavat jaetulle viidennelle sijalle päässeen diplomin, mutta heidän paremmuusjärjestystään ei julkaista.

Miten mobiililaitteita käytetään kilpailussa?

Jokaisella visailijalla on oma, ladattu puhelin tai tabletti. Metsävisassa käytettävän sovelluksen pääsee lataamaan laitteelle ja vastaamaan testikysymyksiin kuukautta ennen kisaa. Jos laite ei toimi, maastokisan vastaukset voi antaa paperilla. Maastokisan jälkeen ratkeaa kymmenen parasta visailijaa, jotka osallistuvat toisena päivänä Kahootilla järjestettävään visailuun. He saavat perehdytyksen Kahootin käyttöön.

Kilpailua edeltävää ja kilpailun aikaista yhteydenpitoa varten perustetaan WhatsApp-ryhmä. Kaikki osallistujat liitetään ryhmään.

Missä puhelimia tai tabletteja ladataan?

Pyrimme järjestämään latausmahdollisuuksia, mutta ennen maastokisaa se ei ole mahdollista kuin poikkeustapauksissa hetken aikaa. Akkuja ei kannata käyttää loppuun ennen maastokisaa. Omia varavirtalähteitä kannattaa olla ja latausjohdot kannattaa muistaa ottaa mukaan. Kaikki välineet (mobiililaitteet, johdot ym.) tulee nimikoida esim. maalarinteipillä.

Kuinka usein syödään?

Maanantaina tarjoillaan lounas, maastovälipala, päivällinen ja nuotioiltapala. Tiistaina on tarjolla aamiainen, lounas ja välipala.

Miten ruokavaliot on huomioitu?

Ilmoittautuessanne antamanne ruokavaliotiedot toimitetaan Haltian ravintolaan, missä syömme maanantain lounaan ja päivällisen sekä tiistain aamiaisen, ja nuotiokahvien ja iltapalan järjestäville eräyrittäjille. Tiistain lounasta ja iltapäiväkahveja varten osallistujat saavat ruokaliput, jotka käyvät Messukeskuksen Fazer-ravintoloissa.

Missä diabeteslääkkeet säilytetään?

Visailijoiden lääkkeet säilytetään maanantaina ja tiistaiaamupäivällä visailijoiden telttakylän viereisen majoitusrakennuksen jääkaapissa. Aikuisten majoitustiloissa on myös jääkaapit.

Metsävisa somessa

Someviestintää suunnitellaan. Metsävisa näkyy esim. sekä Twitterissä hashtagillä #Metsävisa sekä Metsä puhuu -Facebook-sivulla.

Mitä muuta haluat tietää?

Lähetä kysymyksesi Anne Turuselle Suomen Metsäyhdistykseen (anne.turunen@smy.fi). Saat vastauksen paluuviestillä ja tällä sivulla. Myöhemmin kysymykset voi lähettää myös WhatsAppilla.