Sata syytä mennä metsään

puupinoMetsäyhdistys haastaa sinut pohtimaan metsäsuhdettasi. Julkaisemme Suomen juhlavuoden kunniaksi 100 syytä mennä metsään – kerro meille omasi ja vie haastetta eteenpäin!

Lähetä meille oma, lyhyt tarinasi sekä halutessasi siihen liittyvä vaakakuva sähköpostitse: info@smy.fi. Julkaisemme tarinat nimellä.

Jaa kokemuksesi metsästä myös Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa: #onnimetsässä, #foreststateofmind.


Suomi 100 vuotta – Suomalainen onni asuu metsässä

Metsässä tapahtuu 2017


 

Rauha ja hiljaisuus

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #1: Rauha ja hiljaisuus

Kysyimme marraskuussa Metsämessujen kävijöiltä, mikä heidän onnensa on metsässä. Sadoista Helsingin messukeskuksen vieraista suurin osa koki metsässä tärkeimmäiksi rauhan ja hiljaisuuden. Tässä osa vastauksista:

”Metsä on kaunis ja rauhaisa.”

”Kaikkea! Kun menee metsään, verenpaine laskee ja stressi häviää. Olo on taivaallinen.”

”Luonnon rauhaa!”

”Metsä on paikka, jossa on aikaa ajatella ja ajatus selkeää.”

”Kiva tehdä majoja ja rauhoittua.”

”Rauhaa, hiljaisuutta. Metsän tuoksu ja lintujen laulu.”

”Henkistä ja fyysistä hyvinvointia, siis laatuaikaa!”

”Metsään pääsen rauhoittumaan <3.”

 

 

 

Jäljet hangessa

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #2: Jäljet hangessa

Suomen Metsäyhdistyksen nuorisoviestinnästä vastaava Sirpa Kärkkäinen etsii metsässä jälkiä.

”Suorittajana on vaikea vain käveleskellä metsässä, mutta kun samalla bongailee asioita, retkeen saa enemmän sisältöä.”

Talvisin Kärkkäinen bongailee eläinten jälkiä. Parhaat bongaukset ovat kuvan ilveksen jäljet ja karhun jätökset.

Tarkkaile lintuja

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #3: Tarkkaile lintuja

Suomen Metsäyhdistyksen projektipäällikkö Annamari Heikkinen bongailee lähimetsissä lintuja. Bongailuun hän virittäytyy omalla parvekkeella, jossa Annamari seuraa linnunpöntössä elävän sinitiaisperheen elämää.

Tammikuussa lintuja bongailtiin pihoilla ja lähimetsissä BirdLifen järjestämässä pihabongaus -tapahtumassa.  Samalla kerättiin tärkeää tietoa talvisesta linnustosta.

#pihabongaus

Suomen luonnon päivät

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #4: Suomen luonnon päivät

Partiolippukunta Tavastien sudenpennut menevät metsään teemalla Sukella talveen, toivoen sukelteluun paljon pehmeitä kinoksia ja vähemmän loskaisia lätäköitä. Retkeä ja eväspulkkaa vetää Suomen Metsäyhdistyksen nuorisoviestinnän suunnittelija Anne Turunen.

Suomen luonnon päiviä järjestetään juhlavuonna 2017 neljä:

  • 4.2.2017 Sukella talveen
  • 20.5.2017 Villiinny keväästä
  • 17.6.2017 Rakastu kesäyöhön
  • 26.8. Juhli luontoa

#luonnonpäivät #suomi100

 

Retki marjaparatiisiin

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #5: Retki marjaparatiisiin

PEFC Suomen tiedottajan Emmi Kauhasen parhaimmat puolukka, mustikka ja kantarelli apajat löytyvät mökkimaisemista Puulan rannoilta ja saarista.

Kunnon marjaretki vaatii tietysti myös kunnon eväät, jotka nautitaan kannonnokassa hyvässä seurassa.

Mistä tietää, että metsäretki on onnistunut? No tietysti sinisistä sormenpäistä.

Metsän ja syksyn tunnelmiin Emmi palaa talven aikana saalista kotona maistellessaan.

”Koska siellä on kivaa!”

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #5: Koska siellä on kivaa!

Ylöjärvellä sijaitsevassa Kurun vuoropäiväkodissa metsäretkeillään viikoittain ympäri vuoden. Lasten mielestä metsään kannattaa mennä, koska se on hauskaa ja kivaa.

Metsässä on kiva leikkiä, siellä saa katsella eläimiä ja voi nähdä eläinten jälkiä ja kuulla niiden ääniä. Lasten mukaan metsässä voi tehdä mitä haluaa: voi kerätä keppejä, nähdä kettuja ja pupuja, tehdä majoja ja rakennuksia.

Ja tietenkin siellä voi syödä eväitä. Tämänkin lapset totesivat, kun heiltä kysyttiin, miksi mennä metsään: koska siellä on puita.

Inspiraation lähde

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #7: Inspiraation lähde

”Parasta elämässä on retket ja hiljaiset hetket. Metsä on minun paikka heijastaa omaa mielenmaisemaa ympäröivään luontoon, paikka inspiraatiolle ja elämän energialle.” Kertoo tuottaja, sosiaalisen median monitaituri Joonas Linkola.

Linkola jakaa retkillä tallentamiaan kuvia muun muassa Instagram-tilillään @joonaslinkola.

Parasta koirakaverille

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #8: Parasta koirakaverille

Metsäpoluilla on mukava liikkua koiran kanssa sekä kesällä että talvella.  Oma Iita-koirani nauttii metsäretkistä. Iita hyppii kiville ja kallioille, nuuhkii jälkiä ja toiveikkaana tutkii koloja. Josko sieltä löytyisi syötävää. Ja tietenkin Iita syö marjoja – varsinkin mustikoita. Mieluisinta on keppien etsintä ja järsiminen. Jos Iita saa juosta vapaana, on emännälle tiedossa rauhaisa hetki kotona.
-Sirpa Hirvilammi, it-koordinaattori

Kalevalan maisemat

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #9: Kalevalan maisemat

Helmikuun 28. päivänä juhlistetaan Kalevalaa ja suomalaista kulttuuria. Metsällä on yksi isoimmista rooleista kummassakin Kolin huipulta maisemaa katsellessaan voi hyvin kuvitella kuinka Väinämöinen on  laittanut Sampsa Pellervoisen töihin herättämään mäet, kummut, kankaat ja notkot eloon kylväen ne eri puulajeilla.

Lue Kalevalan toinen runo jossa metsämme saavat alkunsa. Metsään voi astua kotisohvalla rentoutuen kotimaisen kirjallisuuden tai vaikka taitavien luontokuvaajiemme otosten kautta.

Perheelle hyvinvointia

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #10: Perheelle hyvinvointia

Jämsän Kuorevedellä asuvalla Tiistolan perheellä on varmasti sata syytä mennä metsään, mutta Topi Tiistolan mukaan yksi tärkeimmistä on perheen hyvinvointi. Metsässä perheen viiden lapsen silmät ”kirkastuvat” ja heistä tulee entistä hyväntuulisempia. Lisäksi lapset ovat alkaneet kiinnostua monista, vain metsästä löytyvistä asioista.

Täysillä huutamaan

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #11: Täysillä huutamaan

Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Sananlaskussa on perää sen vertauskuvallisessa merkityksessä. Metsään huutaminen ei ole ollenkaan huono idea ihan oikeasti kiukun puuskassa.

Suomalaispsykologit Nina Lyytinen ja Kirsti Palonen ovat kehittäneet metsään huutamisesta stressinlievitysmenetelmän. Helsingin sanomat kirjoitti stressihuudosta ja -nyrkkeilystä 10.6.2016 otsikolla ”Stressi lähtee karjumalla – suomalaispsykologien kehittämässä menetelmässä huudetaan metsässä

Helsingin Sanomissa ilmestyvä Joonas Rinta-Kanton piirtämä Fok_It sarjakuva käsitteli aihetta Suomi100 teemalla perjantaina 10.3.2017. Lue sarjakuva tästä.

Metsässä vain kaiku vastaa, eikä kukaan loukkaannu.

Kahvia nuotiolla

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #12: Kahvia nuotiolla

Suomen Partiolaisten metsäkoordinaattori Jaakko Niippalalla on monta hyvää syytä mennä metsään.

”Siellä on harrastukset ja kahvia. Tänäkin vuonna lukuisat partioretket ympäri Suomen sekä erilaiset tapahtumat niin Evon maastossa kuin Hangon Syndalenissakin (http://www.säihke2017.fi). Metsässä voi siis rauhoittua aivan yksin tai viettää kesäviikko tuhansien muiden kanssa.Metsäretken kohokohta on aina nuotiokahvit, unohtamatta tietenkään makkaraa.

Mistä tietää, että metsäretki on onnistunut? Vaatteet haisevat savulta ja kotona uni maittaa.”

Mikrobien lumo

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #13: Mikrobien lumo

Suomen ympäristökeskuksessa rajat ylittävää vihreän vyöhykkeen yhteistyötä koordinoiva tutkija Aino Rekola innostuu metsän ja luonnon mikrobeista. Tutkimustulokset siitä, että monimuotoinen luonto ja luonnon mikrobeille altistuminen voivat ehkäistä erilaisia tulehdusperäisiä sairauksia ovat hurjan kiinnostavia ja houkuttelevat entisestään etsiytymään monimuotoiseen metsään.

Sammalta saappaani alla olen myös mukavampi ihminen! 🙂

 

Mielikuvitus valloilleen

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #14: Mielikuvitus valloilleen

Mielikuvitus laukkaa metsässä eikä retkelle tarvitse pakata leikkikaluja mukaan. Luonto tarjoaa kaiken leikkiin tarvittavan. Alkuun pääsee ihan vain tarkkailemalla ympäristöä. Mielikuvitus, kekseliäisyys ja luovuus pääsevät vauhtiin luonnon materiaaleista majoja, erilaisia hahmoja ja leluja rakennellessa.

Aika kuluu kuin siivillä, eikä metsä tunnukaan pelottavalta paikalta edes hämärän laskeutuessa!

Ihan paras leikkipaikka

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #15: Ihan paras leikkipaikka

Westendinpuiston koulun 1.-3.-luokkalaiset pohtivat syitä mennä metsään. Tässä koostettuna oppilaiden ajatuksia.

Metsä on ainutlaatuinen. Metsässä voi kuulla metsän ääniä, lintujen laulua ja voi rauhoittua! Siellä on kaunista, rauhallista ja hiljaista, saa raikasta ilmaa ja on hyvä tuoksu, ei ole paljon saasteita. On hienoja paikkoja, kauniita näköaloja, kasveja, piiloja, hippapaikkoja ja parkourrata. Metsässä voi leikkiä, rakentaa majoja, retkeillä, telttailla, ratsastaa kaviourissa, hiihtää, kalastaa, uida, maalata, kiipeillä, ulkoiluttaa lemmikkiä, mennä lenkille tai piknikille ja voi maastoutua! Metsässä voi tutkia ötököitä, katsella muurahaispesää ja löytää eläimiä, joita ei kotona näe, voi bongata lintuja.  Metsässä voi poimia marjoja ja sieniä. Metsästä saa myös puuta paperitehtaita varten. Metsässä voi tehdä käpypossuja, kaarnaveneitä tai puolukkakransseja, voi koota keppikokoelman, kerätä lehtiä ja löytää aarteita.  Luvalla voi tehdä nuotion ja paistaa makkaraa.  Tärkeintä metsässä on metsän tuoksu ja siellä voi virkistää mieltä.

Korvasienisaalistus

 

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #16: Korvasienisaalistus

Toukokuussa saappaat kannattaa suunnata kohti avohakkuualueita. Hitaasti pitkin ajouria edeten, katse maahan luotuna. Korvasienet nousevat, kun koivuun tulee hiirenkorvat ja käki availee ääntään.

Kun hakkuusta ja maanpinnan käsittelystä on kulunut vuosi, kaksi, on oikea ajankohta etsiä näitä herkkuja. Kasvupaikallakin on merkitystä, sillä kovin reheviltä mailta sieniä löytyy harvemmin.

Metsä on keväällä parhaimmillaan, kun itikat, paarmat ja hirvikärpäset eivät vielä pörrää keräilijän ympärillä.

Lisää korvasienistä

 

Ihanat kesätuoksut

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #17: Ihanat kesätuoksut

Helteisen kesäpäivän metsän tuoksu tuo mieleeni muiston kuumasta männikkörinteestä, jossa oli kesänavettamme. Leikin usein sen ulkopuolella odottaen, että äiti saisi lehmät lypsetyksi. Rinteessä kasvoi runsaasti valkokukkaisia ruohokanukoita. Syksymmällä ammuin aikani kuluksi niiden oransseja marjoja karhunputkipyssyllä.

Tämä muisto on kukaa 60-luvulta, mutta sen tunnelma palautuu kirkkaana tuoksun myötä.  Hajut jättävät voimakkaita muistijälkiä aivoihimme. Voimme palauttaa niiden avulla erilaisia mielikuvia ja tapahtumia mieleemme.

Mennään metsään keräämään tuoksuvia muistijälkiä.

 

 Täynnä yllätyksiä

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #18: Täynnä yllätyksiä

Metsä tarjoaa aina jotain uutta. Metsä tarjoaa kulkijalle ainutlaatuisia hetkiä – oli kyseessä esimerkiksi odottamaton kohtaaminen jonkin luontokappaleen kanssa tai vaikka inspiroivan näkymän laukaisema ajatus –, sillä on kyky yllättää.

Aina avoin kuntosali

 

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #19: Aina avoin kuntosali

Metsä on liikkujalle aina avoin ja ilmainen kuntosali. Monipuolisia liikuntamahdollisuuksia on laidasta laitaan: patikointi, polkujuoksu, hiihto, mastopyöräily, suunnistus, jne. kaverin kanssa tai ilman.

Tässä Luonnon päivien videossa luontolähettiläs Bruce J. Oreck antaa ohjeet kymmenen liikkeen forest fitness -treeniin.

 

 

Aarteenetsintää

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #20: Arteenetsintää

Geokätköily tekee metsäretkestä erilaisen seikkailun. Uusia kätköjä etsiessä tutustuu sivussa aina myös uusiin alueisiin. Kätköjä löytyy niin metsistä, muualta luonnosta kuin kulttuurikohteistakin. Geokätköjä on ympäri maailmaa jo miljoonia.

Geokätköilyn alkuun pääset helposti. Jos puhelimessasi on GPS-paikannus, voit etsiä kätköjä puhelimeen ladattavan sovelluksen avulla.

Lue kaikki geokätköilystä täältä.

Neljä vuodenaikaa

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #21: Neljä vuodenaikaa

Helsinkiläinen abiturientti Jaana Heiskanen menee metsään kaikkina neljänä vuodenaikana: ”Metsässä näkee, kuinka erilaiselta Suomen luonto näyttää eri vuodenaikoina. Syksyllä metsän valtaa ihastuttava värien loisto, ruska – talvella taas voi vaeltaa syvissä lumihangissa ja nauttia häikäisevän valkoisista maisemista, joita katsellessa mieli lepää. Keväällä metsä herää henkiin, kun puihin ilmestyy silmuja, eläimet heräilevät talviuniltaan ja purot solisevat. Kesällä kaikki vihertää ja metsässä voi havaita monia eläinlajeja: niin kettuja, kiuruja kuin koppakuoriaisiakin. Jokainen vuodenaika on täysin omanlaisensa. Kun sen huomaa, tajuaa, kuinka monipuolinen luontomme oikeasti onkaan ja mitä kaikkea annettavaa sillä voi olla jokaiselle.”

 

 

Kävelypalaveri metsässä

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #22: Kävelypalaveri metsässä

Metsässä liikkuessa mieli virkistyy ja ajatukset lähtevät lentämään. Metsä on rauhallinen ympäristö keskustella työkaverin tai ystävän kanssa. Miksi et pitäisi kokousta kävellen tai kalliolla istuen metsässä?

 

Metsä muusana

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #23: Metsä muusana

Mene metsään maalaus- tai piirustusvälineiden kanssa. Koita ikuistaa todellisuus paperille tai inspiroidu väreistä ja muodoista.

Metsä on mitä mainioin tarinoiden näyttämö. Vaeltele lähimetsässä kuvitellen se kertomuksen miljööksi. Mitä tapahtuu? Miksi? Mitä tästä seuraa? – näihin ja moniin muihin kysymyksiin voit keksiä vastauksia ja kirjoittaa niiden pohjalta oman iltasadun tai vaikka kokonaisen tarinoiden sarjan.

Inspiraatiota ja materiaaleja askarteluun

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #24: Inspiraatiota ja materiaaleja askarteluun

Metsä on ehtymätön inspiraation ja askartelumateriaalien lähde käsitöitä harrastavalle. Lehdistä voi tehdä esim. kauniita kollaaseja. Oksat ja varvut ovat mainio materiaali ovikranssien tai korien punomiseen. Kukapa ei olisi tehnyt lapsena kaarnalaivoja ja käpylehmiä. Vain mielikuvitus on rajana kun käytössä on metsän antimien lisäksi vähän työkaluja, narua, liimaa ja niin edelleen.

Metsän äänet

 

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #25: Metsän äänet

Keväinen linnunlaulu, aaltojen liplatus rannalla, oksien rasahtelu askelten alla: metsä on täynnä elämää ja ääniä. Hiljenny kuuntelemaan puita. Eri kokoiset ja lajiset puut humisevat tuulessa eri tavoin.

Opettele tunnistamaan lajeja

 

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #26: Opettele tunnistamaan lajeja

Kuinka monta lintulajia tunnistat? Entä kasveja tai sieniä? Tunnetko kaikki kotimaiset puulajit?

Järjestä perheelle tai kavereille lajintunnistuskisa metsässä, tai osallistu Birdlife Suomen vuoden 2017 kestävään Tunnista 100 lintulajia -kampanjaan.

Esimerkiksi LuontoPortti on hyvä apu lajintunnistusharjoituksiin.

Aikamatka menneisyyteen

 

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #26: Aikamatka menneisyyteen

Metsä on ajaton paikka. Se on luultavasti sata ja tuhat vuotta sitten ollut hyvinkin samankaltainen kuin nykyään. Metsän pysyvyyttä on vaikeaa käsittää. Kuvittele metsässä tarpoessasi olevasi 1800-luvulla tai kivikaudella. Mistä olet tulossa, minne menossa ja mitä haet metsästä?

Tähdet

 

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #28: Tähdet

Mitä kauemmas valaistuista teistä ja asutuksesta menet sitä vähemmän ympärilläsi on valosaastetta. Metsässä tähdet näkyvät paremmin.

Kiipeä puuhun

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #29: Kiipeä puuhun

Kiipeily voimistaa käsiä ja jalkoja, sekä on hyväksi selkärangalle. Puita ei kuitenkaan saa kiipeillessään vahingoittaa. Oksien katkominen ei ole jokamiehenoikeus.

Bongaa muinaismuistoja

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #30: Bongaa muinaismuistoja

Luonnosta löytyy jäänteitä esihistoriallisilta ja historiallisilta ajoilta. Niitä kutsutaan muinaismuistoiksi. Monet muinaismuistot ovat aikojen saatossa metsittyneet tai peittyneet maalla ja niitä on vaikea havaita. Esimerkiksi kivikautisia asuinpaikkoja on löydetty koko maasta. Kiviröykkiö metsässä voikin olla pronssi- tai rautakautinen hauta.

Museoviraston verkkosivuilta löytyy ohjeet kuinka tulee toimia löytäessään muinaisjäännöksen.

Tunnista jääkauden jälkiä

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #31: Tunnista jääkauden jälkiä

Viimeisin jääkausi oli kylmimmillään 18 000 vuotta sitten. Suomi metsineen on täynnä merkkejä jäämassojen liikkeistä aikojen saatossa.

Keskellä metsää voi vastaan tulla esimerkiksi yllättävän suuri kivenlohkare joka saattaa olla jään kalliosta irti repimä ja uudelle paikalleen kuljettama siirtolohkare.

Jäämassat hioivat kallioita siloisiksi ja sulamisvedet pyörittelivät niihin hiidenkirnuja.

Sulavat jäämassat muodostivat myös hiekasta ja sorasta harju- ja reunamuodostelmia.

Maaperään hautautuneet jäälohkareet puolestaan jättivät paikoilleen sulaessaan jyrkkäreunaisia suppakuoppia.

Löydä oikopolku

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #32: Löydä oikopolku

Poiketessa kadulta metsään laajenee lähiympäristö ja voit huomata löytäneesi vaikkapa oikopolun kauppaan tai bussipysäkille. Kun uskaltaudut asfaltilta pois ja lasket metsän mukaan kotikaupunkiisi, näet kaupunkisi ja sen mittasuhteet uudella tavalla.

Ripusta linnunpönttö

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #33: Ripusta linnunpönttö

Metsissämme elää useita vanhoissa tikan koloissa ja muissa puiden onkaloissa pesiviä lintulajeja. Pesimäkauden ulkopuolella kolot suojaavat sateelta ja tuulelta. Seinät pitävät myös lämpöä talven pakkasilla.

Rakenna linnunpönttö pihapiirin linnuille tai vie pönttö metsään, rannalle tai pellonreunaan. Se millainen pönttö milloinkin kannattaa rakentaa ja puuhun ripustaa riipuu elinympäristöstä. Paljon tietoa liittyen erilaisiin linnunpönttöihin löytyy Ylen Miljoona linnunpönttöä kampanjan kotisivulta.

 

 

Herätä kipinä lapsissa

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #34 Herätä kipinä lapsissa

Eväät mukaan ja mars metsään perheen pienintä myöten. Retket alkavat lähimaastosta ja iän karttuessa matkat pitenevät. Jos väsy yllättää pienimmän, voi matka jatkua hetken kantorepussa kunnes pienet jalat taas itse kantavat. Pienenä herännyt metsäkipinä kantaa läpi elämän. Pian jo aloite mustikkaan tai kantarelliin lähtemisestä tulee lapsilta itseltään. Siitä tietää, että metsässä on viihdytty. On uskomatonta, miten metsäpolut houkuttelevat pienimmänkin talsijan taittamaan pitkiä matkoja. Metsäpolut ovat niin paljon mielenkiintoisempia kuin rakennetut jalkakäytävät!

Törmää harvinaisuuksiin

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #35 Törmää harvinaisuuksiin

Metsässä voi tulla eteen mitä vain! Mielenkiintoisen näköisestä ja itselle uudesta kasvista kannattaa ottaa kuva ja perehtyä kotisohvalla tarkemmin lajimääritykseen. Kuvassa on rauhoitettu neidonkenkä, joka kuuluu orkideoihin eli kämmekkäkasveihin. Lajiin voi törmätä erityisesti Keski-Lapissa ja Oulangan kansal­lis­puis­tossa Kuusamossa.

Vihta tai vasta

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #36 Vihta tai vasta

Oi sitä saunan täyttävää koivuntuoksua, kun vihta tai vasta viuhuu! Oikeaoppinen vihta tehdään rauduskoivun oksista. Metsässä sopivia vihdan oksia valitessa keskittyy vain itse tekemiseen, sopivien oksien löytämiseen. Ennen kuin lähtee metsään vihdan hakuun, on kuitenkin muistettava, että vihdan hakeminen, oksien taittaminen elävistä tai kuolleista puista, ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Aina on oltava maanomistajalta lupa tai suunnattava omaan metsään.

Vanhusten metsäryhmä

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #37 Vanhusten metsäryhmä

Suomen Metsäyhdistyksen nuorisoviestinnän suunnittelija Suvi Pessala vetää vapaaehtoistyönä palvelutalossa asuville vanhuksille metsäryhmää. Moni vanhus on ikänsä liikkunut metsässä, osa työskennellytkin metsässä. Liikkumisen hankaloiduttua he eivät enää pääse metsään. Metsän kaipuu on suuri.

Metsäryhmää varten Pessala kiertelee metsässä etsien erilaisia mielenkiintoisia asioita, joita hän kuvaa tai kerää mukaan. Usein ryhmässä esittellyt metsäiset aiheet ja löydöt herättävät osallistujissa monia muistoja. Tavoitteena on tuoda ryhmään metsä kaikin aistein, niin tuoksujen, makujen, äänien kuin kosketuksenkin kautta. Näin tehdään yhdessä matkaa muistojen metsään.

Leivo mustikkapiirakka

 

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #38 Leivo mustikkapiirakka

Mikä olisi parempi syy mennä metsään, kuin kansallinen mustikkapiirakkapäivä, jota vieteään 6.8.

Mustikkasato on nyt parhaimmillaan ja piirakka-ainekset käden ulottuvilla vaikka lähimetsässä.

Suomen Metsäyhdistyksen projektipäällikkö Annamari Heikkinen pyöräytti mustikka-kaurapaistoksen piirakkapäivän kunniaksi.

Nam ja suut sinisiksi!

Työmatkan varrella

 

 

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #39 Työmatkan varrella

Kuljen metsän läpi monta kertaa viikossa ihan jo päästäkseni töihin. Samalla kun heräilen pyörän selässä aamuun tai irrottaudun työpäivästä, saan havainnoida vuodenaikojen vaihtumista lähimetsissä. Parasta on seurata keväisin valon lisääntymistä ja maasta puskevia kasveja. Kaupan päälle tulee annos helppoa kuntoilua.

-Elina

Kansallispuistossa kajahtaa

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #40 Kansallispuistossa kajahtaa

Suomen luonnon päivänä 26.8.2017 laulettiin luonnon helmassa.  Kansallispuistoissa ympäri Suomen konsertoi koko kuorojen kirjo mieskuoroista lapsikuoroihin ja pienempiin lauluyhtyeisiin. Annamari Heikkisen kuvassa Sipoonkorven kansallispuistossa nautitaan laulusta ja metsän akustiikasta pienestä sateesta huolimatta.

Metsästä keppi keppijumppaan

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #41 Metsästä keppi keppijumppaan

Toimistotyöläisellä on ainaisena vaivana tietokoneen edessä istumisessa kipeytyneet hartiat. Helpotusta löytyy keppijumpasta. Maksuton väline jumppaan löytyy metsästä. Muista kuitenkin ettei vesaikon raivaaminen kuulu jokamiehenoikeuksiin. Maanomistajalta on aina oltava lupa. Edes kaatuneesta kuolleesta puusta ei saa ilman lupaa taittaa oksia.

Mukavia keppijumppahetkiä!

Kouluretki

 

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #42 Kouluretki

Aina metsään meneminen ei ole oma valinta. Ainakin jos tarkastelee koulun pakollista retkeä oppilaan näkökulmasta, mutta kokemus voi olla sitäkin antoisampi. Metsäretki voi suuntautua opettajan johdolla koulun lähimetsään tai pidemmälle esimerkiksi metsäisten toimijoiden järjestämään metsäpäivään, jossa päivän aikana vierailee useita luokkia. Metsä on oiva oppimisympäristö eri oppiaineisiin. Asiat nivoutuvat luontaisesti isommiksi ilmiöiksi. Missäpä muualla kuin mäntytaimikossa, olisi luontevampaa opetella laskemaan männyn ikää oksakiehkuroista!

Wiilubike, puinen polkupyörä

Lue lisää

Sata syytä mennä metsään #43 Wiilubike, puinen polkupyörä

Wiilubike on kokemäkeläisen Wood Innovations Finland Oy:n kunnianosoitus suomalaiselle koivulle. Lähtökohtana polkupyörän suunnittelussa oli tuoda esiin puun käytön mahdollisuuksia tuotteessa, jossa sitä perinteisesti ei ole totuttu näkemään. Wiilubiken runko on hiilivarasto ja tähtäimessä onkin hiilineutraali kulkuneuvo. Metsästä siis löytyy materiaali vaikka tulevaisuuden polkupyörälle.

Tutustu Wiilubikeen.